27 Aralık 2007 Perşembe

Fare

Fare nedir?
Bilgisayar faresi, genellikle ele sığacak şekilde tasarlanmış bir veya daha fazla tuştan oluşan işaretleme aracıdır. Farenin altındaki araç, zeminde hareket ettirildiğinde bu hareketi algılayarak ekrandaki kürsörün çalışmasını sağlar.
fareyi kim icat etti?
Bilgisayar faresi, 1963 yılında Douglas Engelbart tarafından Stanford Araştırma Enstitüsünde uzun kullanılabilirlik testinden sonra bulunmuştur. İlk bilgisayar faresi cok büyüktü. İki adet birbirine dik tekerleği vardı. Sadece yatay ve dikey hareketleri algılayabiliyordu. Douglas, Aralık 1970’te “Bir görüntü sistemi için X-Y pozisyonu belirleyici” adıyla geliştirdiği bu cihazın patentini aldı. 1970 sonlarına doğru Xerox PARC’tan Bill English fareyi daha da geliştirdi. Bu versiyonda dış tekerler yerine ortada tek bir top vardı ve her yöne hareket edebiliyordu. Topun hareketi farenin içinde birbirine dikey olarak duran tekerlekleri hareket ettirmesiyle bulunuyordu. Toplu versiyon daha da geliştirilerek 1980 – 1990 yıllarında oldukça yaygın olarak kullanılacak olan “trackball” tipi fareler geliştirildi.
Optik fareler
Optik fareler, altlarında bulunan optik sensörler üzerinde hareket ettikleri zemini tarayarak hız ve yönü tayin ederler. Mouse System Corporation’da çalışan Steve Krisch tarafından icat edilen optik farenin yön ve hız tayin edebilmesi için özel bir ****l zemin üzerinde gezdirilmesi gerekiyordu. Teknolojinin ucuzlayarak gelişmesi sonucunda özel amaçlı resim işleme çipleri bilgisayar farelerinin içine gömülmeye başlandı. Bu sayede çok daha fazla zemin üzerinde optik farenin hareket yönü ve hızı algılaması sağlandı. Günümüzde birçok optik fare zeminden bağımsız çalışabilmektedir. Örneğin, Agilent Technologies tarafından üretilen ADNS-2610 modeli saniyede 1512 frame işleyebilmektedir. Özellikle bilgisayar oyun meraklıları tarafından üzerinde önemle durulan konu saniyedeki frame işleme hızıdır. (FPS)Yüksek FPS’e sahip bir bilgisayar faresi ile çok daha hızlı ve kesin hedef belirlenebilir.
Menyatik Fareler?
Mekanik farelerin sağlıklı çalışabilmeleri için düz bir zemin üzerinde hareket ettiriliyor olmaları gerekir. Farenin yön ve hızı altta bulunan topun iç kısma yerleştirilmiş tekerlekleri hareket ettirmesiyle bulunur.
Optik mekanik fareler?
Optik-Mekanik melez farelerin tekerlek ve topu vardır. Bu tekerleğin üzerinde çentikler veya delikler bulunur ve hareket ettikçe sensör tarafından okunur.
Lazer Fareler?
2004 yılında Logitech tarafından geliştirilmiştir. Optik farelerde olan led yerine lazer kullanılır. Bu sayede fare tarafından alınan resmin kalitesi çok daha yüksektir. Üretici tarafından sıradan bir optik fareyle karlılaştırıldığında 20 kat daha fazla kesinlik sağlandığı iddia edilmektedir. Oyuncular tarafından MX1000 modeli hakkında olumsuz görüşler bildirilmiştir. Bu fareler havaya kaldırılıp, hareket ettirildikten sonra tekrar zemine bırakıldıklarında geç cevap verdikleri söylenmektedir.

Hiç yorum yok: